:: Çelik Halat Kurtarma Operasyonu
Çelik Halat Kurtarma Operasyonu

Artvin ilinde yer alan Deriner Barajında kurulu kablo vinç hattında meydana gelen kilitlenme sorununu özel bir ekiple bir gün gibi kısa bir sürede çözdük.

Yerden 300 metre kadar yüksekten geçen bu kablo vinç hattı, betonun taşınması görevini yerine getirdiği için kilit bir öneme sahip. Barajın gövde inşaatının aksamasına yol açabilecek kadar ciddi bir olay olan bu arıza, milyonda bir ihtimalle olabilecek bir sistem kilitlenmesi sonucu ortaya çıktı. Yönlendirme halatlarından birisinin taşıyıcı halat üstündeki balerin adı verilen aparata girerek sitemi kilitledi.

Tamamını büyük bir boşluğun üstünde uzanan çelik halatlar üzerinde icra ettiğimiz bu kurtarma operasyonu şantiye yetkilileri tarafından verilen büyük destek ile sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi. Kilitlenen hat üzerinden sorunlu bölgeye yaklaşan birinci ekibimizin yanı sıra, paralel hat üzerinden gelerek çalışmaya destek sağlayan ikinci bir ekibinde desteğiyle gerçekleştirdiğimiz çalışma büyük bir dikkat ve hassasiyetle yürütüldü.

Kilitlenen çelik halatları bir birinden ayırma işlemi sırasında 90 mm kalınlığındaki ana çelik halat üzerinde saatlerce askıda kalan personelimiz sıra dışı bir dizi yüksek güvenlik önlemi altında çalıştı. Her biri tonlarca ağırlıkta halatların ayrılması özel güvenlik önlemlerinin yanı sıra son derece yavaş ve sabır gerektiren bir dizi manevra sayesinde başarıldı.