:: 2000 Tonluk Kaya Bloğu Sabitlendi
2000 Tonluk Kaya Bloğu Sabitlendi

Boyabat Barajı ve HES İnşaatı sahasını tehdit eden yaklaşık 2000 ton ağırlığındaki kaya bloğunu, vadi kotundan 400 metre yüksekte sabitledik.

Projesi, Prof. Dr. Mahir Vardar tarafından hazırlanan bu sıra dışı uygulamayı iki yıla yayılan uzun ve zorlu bir süreçte başardık. Bir dizi ankraj sistemi, çelik halat bağlantıları ve püskürtme beton uygulamasından oluşan bu önlemler dizisinin tamamı, hiçbir şekilde ulaşım olmayan bir kaya duvarının yüzeyinde gerçekleştirildi.

Altı aydan fazla bir süre, ortalama 80 derece eğimli bir doğal kaya duvarının yüzeyine iple asılı olarak çalışan personelimiz. insan becerisini sınırlarını zorlayan bir başarıya imza attı. Bu dik yüzeye kurduğumuz platformlara bazılarının ağırlığı 475 kg olan makineler çıkarıldı, uzunluğu bir kilometreye yaklaşan teleferik hatları kuruldu. En yakın ulaşılabilen nokta olan bir tünel ağzına bile 260 metre dikey mesafede olan bu kayanın yüzeyine basınçlı hava, su ve elektrik hatları döşendi. Personelimiz de makinelerimiz de askıda çalışarak, 198 adet ankraj deliği açıp bu riskli bloğu sabitledi ve sonraki iklim koşullarına karşı koruma altına alındı.

Belgesel konusu olacak kadar sıra dışı bir iş olan bu çalışma, ekibimiz tarafından filme de alındı. Yakında bu çalışmayı internet ve diğer medya kanallarında sizlerle paylaşacağız.